Bortskjemte og kresne barn? 23/5, 2019

Bortskjemte og kresne barn? 23/5, 2019

ANNE GRO INNSTRAND, psykologspesialist og tidligere SPISS medarbeider, setter opp kurset "Bortskjemte og kresne barn?" i Bergen 23.mai, 2019 kl 9-15.

Meld deg på direkte til Anne Gro Innstrand: annegro.innstrand@gmail.com 

For mennesker med autisme og autismespekterforstyrrelser kan det være vanskelig å skille mellom spiseforstyrrelser og trekk ved autisme som selektive matpreferanser, tvangsmessig spising, spiseritualer og vegring for måltidet. Kan vi kalle særdeles rar og selektiv spising for spiseforstyrrelse? Hva er forstyrret spising? Enkelte barn kan ha vansker med å sette i gang og spise og bli mistolket som ikke å være sulten, eller ikke å like maten. Noen avslutter måltidet rett etter det har startet. For mennesker med autisme kan det å gjennomføre en kjent handlingskjede være naturlig å gjøre raskt, for å bli ferdig med selve aktiviteten. For enkelte kan det se ut som at hensikten ikke er å spise, men å bli ferdig med å spise.

Å spise mat handler ofte om å sitte ned sammen med andre. For mange er måltidet den tiden da familien er samlet om man skal kose seg. Dette krever en sosial kompetanse som personer med autisme har utfordringer med. Vansker med sosialt samspill kan smitte over til vansker med mat. Mennesker med autisme kan ha spesielle preferanser i forhold til mat når det gjelder konsistens, farge og temperatur. Enkelte kan oppleve at lyden av en viss type mat er ubehagelig eller behagelig. Enkelte kan ha vansker med å spise mat som er sammenblandet, men kan spise matvarene hver for seg. Personlige preferanser varierer og kan medføre at enkelte personer kun spiser noen få matvarer. En person som kun spiser noen få matvarer kan oppfattes som veldig sær. Noen kan tolke deres atferd som kontrollerende, fordi de oppleves som om de får det «slik de vil». Hvordan kan vi forholde oss til dette?

Kjennetegn ved diagnosen autisme har felles trekk med kjennetegn med matvegring og symptomer man kan se innen anoreksi og bullimi. Enkelte mennesker med autisme vegrer seg for å spise og spiser så lite at det resulterer i underernæring. Noen spiser så få typer mat at det resulterer i feilernæring. Det viktigste med mat er at man skal bli mett, få tilstrekkelig næringsrik mat og kunne fungere fysisk aktivt. Sammen med tilstrekkelig søvn, er dette viktigere enn alt annet. Kurset vil handle om å hvordan tilrettelegge måltider på best mulig måte og hvordan forebygge underernæring og feilernæring.

Pris: Kr. 850,- pr. person

Foreleser: Anne Gro Innstrand

Dato: Torsdag 23.mai, 2019

Tid: Kl. 9.00 -15.00

Sted: Småsalen i Fana Kulturhus, Øvre Nesttunvegen 18, 5221 Bergen (Trykk på adressen for link til kart)

Servering: Enkel lunsjservering - gi beskjed ved påmelding dersom du har allergier eller intoleranser når det gjelder mat, som vi må ta hensyn til.

Påmeldingsfrist: 13/5, 2019

04.02.2019 10.13